Basic recepy Milk Kefir

You can prepare Milk Kefir quite easily.  The ratio grains to milk is 1:10.

100 grams grains needs 1 liter of milk
50 grams a 1/2 liter of milk

Put the milk with the grains in a jar with a lid. Don’t use a cloth or gauze, because then you have a higher risc of contaminating it with a foreign bacteria. If you leave the jar on the countertop you will see a result within 24 hours. If you think this is to fast, you can leave the jar in the refridgerator, the proces will be slower.
The fermention proces will go faster as your grains grow and the ratio to milk is going upwards. The proces will go slow if you do not have enough grains.

You can use all sorts of animal milk: cow, goat, full cream, semi skimmed, low fat, raw milk… Just try which one you prefer.
The Kefir does enjoy a little fat every now and then. The grains will flourish in some (whipped) cream and in the end you will have a delicious sour cream!

With some adjustments you can also use non animal milk like soy milk. One of the characteristics of soy milk is that it has no lactose, the food of Kefir. You will have to substitute the lactose by cane sugar (often soy milk allready contains cane sugar). The soy milk Kefir drink will not be as thick as for example cow milk Kefir.

Tip: use glass jars, you can clean them easily and plastic will form a rough layer after a while, which is not only unhealthy but also really hard to clean. Do not use metal! Not even to stir, the Kefir does not respond well to metals.

3 Comments

  1. Kan ik ook 1liter melk met een bekertje slagroom mixen en daar mijn kefir korrels in doen?zoja kan ik dat om de 3 dagen doen of 1x per week?
    Ikzelf gebruik al jaren melkkefir ,begin in februari en dan tot november,dan doe ik het in de diepvries.
    Ik drink iedere dag 1 liter en neem geen brood.wel warm eten.
    En het bevalt me prima.
    G.P.B

    • Hallo G.P.B. Jazeker dat kan. ik heb nooit getest hoe vaak je dat kan doen. Ik neem aan dat je het continu kan doen. De korrels krijgen immers hun voeding door de melk.

      Bedoel je met “… om de drie dagen doen… ” dat je het om de drie dagen oogst? Ik laat de melkkefir op het aanrecht staan en oogst elke 24 uur. In de koelkast kan ook maar dan zal het proces trager gaan.

      groet,
      Jolanda

  2. Ik heb al jaren een plastic houder ( komt geloof ik uit Australië ) .
    Heb t al jaren niet gebruikt.
    Het drijft al jaren in een glazen pot met deksel in t water.

    Ik herinner me nog
    Vul een glazen pot met melk
    Stop de plastic houder met de kefir erin
    Deksel er op
    In de ijskast
    Na een tijd (?) Heb je kefir.
    Klopt hè

Leave a Reply

Required fields are marked *.