Basis recept MelkKefir

MelkKefir is eenvoudig te bereiden. De verhouding korrels tot melk is 1:10.

100 gram korrels heeft dus 1 liter melk nodig
50 gram een 1/2 liter melk.

Doe de melk met de korrels in een pot met deksel. Liever geen gaasje of doek, teveel risico op een besmetting met een vreemde bacterie. Laat de pot op het aanrecht staan voor resultaat binnen 24 uur.  Gaat dat te snel? Dan kan het ook in de koelkast, het proces zal minder snel gaan. Gaan je korrels groeien en gaat de verhouding korrels t.o.v de melk omhoog zal je ook merken dat je fermentatieproces sneller gaat. Heb je te weinig korrels voor de hoeveelheid melk zal het fermentatie proces heel langzaam gaan.

Je kan alle dierlijke melk gebruiken, koemelk of geitenmelk, volle melk, halfvolle melk, magere melk, rauwe (verse) melk. Probeer welke jij het lekkerste vind. De MelkKefir vind het ook lekker om af en toe eens wat vet te krijgen. Zet ze eens weg in een bekertje slagroom. Je korrels genieten en groeien als kool. Het resultaat is een overheerlijke zure room!

Niet dierlijke melk zoals Soja melk kan met enige aanpassing ook. Een van de eigenschappen van Soja melk is dat er geen lactose in zit. Lactose is het eten van de MelkKefir. Je zal de lactose moeten vervangen met rietsuiker. Vaak zit er echter in soja melk al rietsuiker. De KefirDrank die je op deze manier maakt wordt overigens wel beduidend minder dik.

Als laatste:
Gebruik glazen potten. Deze kan je goed schoonmaken. Plastic krijgt op den duur een ruw laagje van binnen en behalve dat dit niet goed voor je is kan je het ook minder goed schoon houden. Gebruik geen metaal! Niet om te roeren maar ook geen zeef. De Kefir kan er niet tegen.